Leírás és Paraméterek
Csak az erjedésmentes, tiszta mustban mér pontos értéket. Töltse egy mérőedénybe. Fontos, hogy a mustfokoló, cukorfokoló ne érjen hozzá az edény falához.
20°C-on egyezik a valódi és látszólagos mustfok. Az ettől melegebb musthoz 2°C 0,1 mustfokot hozzá kell adni, a hidegebből viszont, 2°C 0,1 mustfokot ki kell vonni. A kapott érték megmutatja, hogy hány dkg cukor található, 1 kg mustban.
A cefrefokoló a cukorfok értékét százalékban állapítja meg, így meghatározható a cefre erjedésének szintje, valamint az alkohol kihozatal. Abban az esetben, ha a kapott eredmény 5%, illetve ez alatti értéket mutat, a cefrénk kész, és főzhető állapotban van. Ha az érték 5% fölötti, nem érdemes megvárnia, hogy lejjebb menjen, mert ebben az esetben már káros folyamatok is végbemennek a cefrében, amik ronthatják a minőséget.