Weboldalunkon cookie-kat használunk. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. 

Termék címkék:
anyag borászati mész szénsavas

Szénsavas mész 250 g

200 Ft
150 Ft
25%
Menny.:db
Fehér színű, por alakú, borászatban használatos savcsökkentő.
Cikkszám: 02252
Elérhetőség: Rendelhető
Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Savcsökkentés - savtompítás: Ha a szőlő nem tud tökéletesen beérni, akkor a belőle készült bornak nagy lesz a savtartalma, egyes borfajták pedig még beérve is sok savat tartalmaznak. A könnyű, vékony borokkal, ha a savtartalmuk 0,5-0,6% felett van, már túl savanyúnak érezzük, míg a testes, nehéz vagy édeskés borok még 0,8-1%-os savtartalom esetén is kellemesek lehetnek.

Savcsökkentés: Savcsökkentéshez por alakú szénsavas meszet használunk. A bor savtartalmának 0,1%-kal való csökkentéséhez hektoliterenként 67 g szénsavas mészre van szükség. (Nem szabad azonban hektoliterenként 200 g-nál többet adni.)

Savcsökkentés próbája: A borból megtöltünk 4 db 4 literes üveget, azután az üvegekbe 0.5, 1, 1.5 és 2 g szénsavas meszet teszünk, majd jól összerázzuk és megjelöljük az üvegeket. A mintákat másnap ismét összerázzuk és hűvös helyen hagyjuk letisztulni. Három-négy nap múlva ízlelés próbát teszünk és amelyik a legjobb, annak megfelelően végezzük el a nagybani savcsökkentést.

Savcsökkentés technológiája: A hordó bornak megfelelő szénsavas meszet kimérünk, alaposan elkeverjük egy kanna borban, azután beleöntjük a hordóba és jól elkeverjük. (Vigyázzunk, mert erősen habzik) Másnap újra megkeverjük és hagyjuk letisztulni. Az üledékről 1-2 hét múlva fejtsük le a bort.

Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Minőségét korlátlan ideig megőrzi.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.