Leírás és Paraméterek
TERMÉK, TÖRZS: Champagne-ban szelektált, kitűnő erjesztési tulajdonságokkal rendelkezőszárított fajélesztő. Saccharomyces cerevisiae (klasszikus Bayanus). Törzsneve: UVA-PM 97C. Killeraktív, nagy mikrobiológiai stabilitású élesztő.
ERJESZTÉSI VISELKEDÉS: Gyors erjedésindítás, a cukortartalom gördülékeny és maradék nélküli kierjesztése jellemzi. Pezsgőerjesztés esetén is (minden esetben 2 g/l alatt van a maradék cukortartalom). A PM egy igen robusztus sokoldalúan alkalmazható élesztőtörzs.
ALKOHOLTOLERANCIA: A PM 17 %-ig alkoholrezisztens.
ERJEDÉSI HŐMÉRSÉKLET: Már 6 oC-tól gyors erjedést biztosít (szoktatás!).
ERJESZTÉSI KAPACITÁS: 16,5 g/l cukor ad literenként 1 tf% alkoholt.
SO2-TERMELÉS: Csekély (kb.20 mg/l).
ALKALMAZÁSI KÖR, ADAGOLÁS:
- Pezsgőerjesztésre.
- Erjedésben elakadt mustok újraoltására. Jó alkoholtoleranciája és hidegtűrése miatt a késői szüretelésű, nagy alkoholtartalmú borkülönlegességek készítéséhez is javasolt.
- Száraz szamorodni, aszú és aszú eszencia erjesztésére is.
- Nehéz körülmények közötti erjesztés esetén különösen figyeljünk oda az élesztő megfelelő tápanyagellátására: UVAVITAL komplex élesztőtápanyag alkalmazása.
- Jó kénessav-toleranciája és jó ülepedési tulajdonsága is sokoldalú alkalmazását teszik lehetővé.
Hideg, erjedésben elakadt gyümölcscefrék: 30 g/hl
Pezsgőerjesztés: 20-30 g/hl
Borok erjedésleállása esetén: 30-50 g/hl
Tokaji borkülönlegességek: 20-40 g/hl
CEFRÉHEZ, MUSTHOZ, LIKŐRÖZÖTT ALAPBORHOZ, ASZÚALAPHOZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ (és nagy alkoholtartalmú borok esetén AKKLIMATIZÁCIÓ) után. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségű (azaz 1 kg élesztő kb. 10 l vízben) 35-40 °C (max. 40 oC) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben "feloldjuk". 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10 oC-ot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás.
Erősen alkoholos folyadékhoz történő hozzáadás esetén az élesztőszuszpenzió AKKLIMATIZÁLÁSÁVAL aktivitásveszteséget előzhetünk meg. Ehhez 20 g UVAFERM PM-hez oldatot készítünk kb. 0,4 liter vízből, kb. 40 g cukorból és 2 g UVAVITAL-ból. A rehidratált élesztőt néhány órán át akklimatizáljuk ebben az oldatban. Beoltás után az erjesztendőanyaggal jól keverjük el az élesztőt!
CSOMAGOLÁS: 20 g-os társított fóliás csomagolásban.
TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen tárolva 36 hónapig garantáltan megfelelő aktivitású marad.Optimális tárolási körülmények: száraz hely, 5-15 C hőmérséklet. Felbontás után felhasználandó! Kérjük a használati utasítások betartását!
Vélemények
Hasonló termékek
UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő 20 g
Törzsoldat 1 l
Deriton - Borászati derítőszer 1 kg
UVAFERM OPTI RED élesztőtápanyag vörösbor- készítéshez 30 g
OPTIMUM-WHITE – aromamegőrző redukáló hatású élesztőtápanyag 30 g
Illat és aromafokozó élesztőtápanyag álinkacefrékhez, fehér-és rozé-musthoz/borhoz.
UVAFERM CM hidegtűrő borélesztő 20 g
Borkősav 100g
Habzásgátló Foamsol 100 ml
Gyümölcs- és szeszcefrékhez, borseprőkhöz. Vízbázisú szilikon habzásgátló anyag.